Ontwerp voor drukwerk: zelf aan de slag | C-Prints!

Ontwerp voor drukwerk: zelf aan de slag

ontwerp voor drukwerk maken

Een professioneel ontwerp voor jouw drukwerken.

Heel wat (online) drukkerijen vragen om een drukklaar ontwerp aan te leveren volgens de vereiste specificaties. Meestal gaat het om een PDF-bestand in een resolutie van 300 dpi, kleuropmaak in CMYK en een afloop van enkele milimeters tot een centimeter. 

De opmaak van een design volgens de juiste specificaties zoals resolutie, afloop en het gebruik van vectoren is cruciaal voor de kwaliteit van het drukwerk.

Zelf je ontwerp maken

Een drukklaar design aanleveren is makkelijker gezegd dan gedaan. Naast grafisch inzicht heb je ook de technische kennis en de juiste software nodig. De meeste ontwerpers gebruiken de software suite van Adobe zoals InDesign, Illustrator en Photoshop. Deze software is zowat de standaard en bevat heel wat handige functies om professioneel mee aan de slag te gaan. Maar zonder basiskennis en ervaring is het niet altijd eenvoudig om op korte termijn een behoorlijk design tevoorschijn te toveren. Ook de kostprijs is aan de hoge kant voor sporadisch gebruik.

Gelukkig bestaan er ook gratis (online) tools waarmee je makkelijker aan de slag kan:

BeFunky

Met deze gratis online designtool kan je starten met een wit blad, maar je kan ook gebruik maken van een van de vele templates voor briefhoofden, kaarten en folders. Het opslaan van het bestand kan enkel in JPG of PNG, wat niet ideaal is voor drukwerken in hoge kwaliteit. Je kan je zelfgemaakte design eventueel wel opslaan en naar een drukklare PDF laten omzetten door onze ontwerpers.

www.befunky.com

Canva

Canva is uiterst gebruiksvriendelijke online ontwerpsoftware voor tal van toepassingen. Ook hier kan je starten met één van de vele templates. Het grote voordeel is dat je de ontwerpen kan opslaan als drukklare PDF. Een nadeel is wel dat je de afmetingen van de templates niet kan aanpassen in de gratis versie. Ook de afloop kan je niet instellen. Hierdoor zijn de designs niet altijd 1-op-1 bruikbaar om te drukken. Ook hier kunnen onze ontwerpers van dienst zijn om de nodige aanpassingen te doen.

www.canva.com

Lucidpress

De online software van Lucidpress is meer dan de voorgaande tools afgestemd op de opmaak van drukwerken. Ook hier kan je starten met een voorgemaakte template, die je naar eigen wens kan aanpassen. Je kan ook exporteren naar een PDF-document. Om te exporteren naar een hogere resolutie en de kleuropmaak te kiezen, dien je wel de betalende versie te nemen. De gratis versie is ook beperkt tot 3 pagina's per document.

www.lucidpress.com

GIMP - fotobewerking

In tegenstelling tot de vorige online tools, is GIMP software die je installeert op je computer. Het pakket kan je gratis downloaden en biedt functies gelijkaardig aan die van Photoshop. Ook de nodige exportmogelijkheden zijn voorzien wat het een interessant pakket maakt voor de beginnende designer. Snel-snel een professioneel ontwerp maken zoals bij de eerder genoemde tools zit er helaas niet in voor de onervaren ontwerper. 

www.gimp.org

Scribus - brochures ontwerpen

Waar je met Adobe inDesign aan de slag kan gaan om brochures en magazines, vormt Scribus een gratis alternatief. Je kan de open source software gratis downloaden en installeren op je computer. Ook hier zijn de mogelijkheden uitgebreider dan bij de online tools, maar ook de leercurve is wat scherper. 

www.scribus.net

Inkscape - illustraties maken

De meeste professionele logo-ontwerpers en illustrators doen het met... Illustrator. Als je zelf aan de slag wil gaan zonder voor de software te moeten betalen, kan je Inkscape eens uitproberen. Met dit gratis open source alternatief kan je vectordesigns maken zoals illustraties, tekeningen en logo's. 

www.inkscape.org

Een professioneel ontwerp laten maken door een grafisch ontwerper

Wil je liever niet zelf aan de slag gaan en wens je een professioneel ontwerp te laten maken door een grafisch designer? Dan helpen wij je graag verder. Op basis van jouw wensen gaan we aan de slag om een doordacht design te maken voor jouw visitekaartjes, brochures, flyers, magazines, folders en andere drukweken.

Ga je zelf aan de slag met grafisch ontwerp? Hou dan rekening met de aanleveringsvoorwaarden of laat je design controleren of bijsturen door een designer. Gratis designtools zijn sowieso interessant om een idee uit te werken of zelf creatief aan de slag te gaan. Succes!

veilig online betalen